Arnolds golfsida

                                                                                        

                                  

                                                                                                 OBS! Vänsterspelare! Som synes stor risk för hole-in-one.      

                                                                                                        

Golfsporten har gett mig oerhört mycket glädje och rekreation under årens lopp.

Jag började spela golf 1977 i Emmaboda. På den tiden fanns det ingen golfbana där men planerna på att bygga en sådan var i full gång. Är högerhänt från födseln men att spela från vänster kändes naturligt efter mina många bandyår i Sandviken. Tog en del lektioner för en engelsk golftränare i Växjö. Hans träning präglades av engelsk konservatism och då han såg min hemmagjorda vänstersving brast han ut "Arnold, ska vi lägga upp en femårsplan?". Men det har fungerat hyfsat ändå - spelade länge på handicap 12-13. 

Emmaboda GK bildades 1976 och det var ett antal entusiaster som var engagerade i de vilda planerna. I brist på egen bana for vi runt och spelade på närliggande banor i Ronneby, Karlskrona, Karlshamn, Växjö och Kalmar. Emmaboda GK var på den tiden en populär s k distansklubb för tusentals golfintresserade - oftast nybörjare - runt om i landet. Det gick så långt att vi bannlystes på flera klubbar eftersom det ansågs att vi inte hade tillräckligt bra grepp om våra medlemmar såsom kontroll av handicap. Vill minnas att vi hade cirka 5000 medlemmar i slutet av 1970-talet. Emellertid kom byggandet av Vissefjärda Golfbana igång 1978-79. Vi var som sagt ett gäng entusiaster som lade ner ett oerhört arbete på att färdigställa banan. Undertecknad fixade t ex till de första skyltarna. 9-hålsbanan stod klar för invigning av ingen mindre än Sven Tumba 1981. En vacker sommarförmiddag kom han neddimpande i en helikopter som hade fraktat honom från västkusten där han hade avslutet en golftävling i gryningen. En minst sagt minnesvärd dag för Emmaboda Golfklubb.

Jag var mycket aktiv de första åren där men ryggen började krångla så jag fick dra ned på tempot emellanåt. Gjorde klubbens första hole-in-one på Norges nationaldag 1981-05-17 på hål 2 (då 142 m). 1987 flyttade jag till Stockholm och var mestadels distansmedlem i några klubbar ute i landet. Var dock medlem i Botkyrka GK i två år och lika lång tid i Örbyhus GK. Spelade ofta på Lindö Parks bana i Vallentuna via jobbet på ITT Flygt i Solna. Som pensionär blir det mindre golf. Att spela golf i Stockholm är ju ingen billig sysselsättning. 

2001-07-19 var min sambo Eva och jag och spelade på Solbacka-Gnestas golfbana. På hål 12 (149 m) lyckades jag med bedriften att göra mitt livs andra hole-in-one. En högst oväntad händelse efter min ryggoperation tre månader tidigare. 

Svingen blev kortare och kortare för varje år som gick. Brukade skämtsamt säga att jag bedrev svingträningen i en telefonkiosk. Efter varje golfrunda var dock känslan av glädje och avkoppling densamma som då jag började svinga på 1970-talet. Har också träffat massor av trevliga människor och knutit många kontakter på golfbanan under årens lopp. Vad vore livet utan golf? 

 

PS! Svaret på den frågan i dag på hösten 2012: det går att existera utan att spela golf - min karriär i gröngräset är sannolikt över på grund av förvärrade ryggproblem.