Bilder från Sandviken och Gävle samt vissa minnesanteckningar

(klicka för att få större bild)

Brukskåkarna på Valhallavägen nedan revs 1959 och rivningen av Seegatan skedde några år senare. Strax innan "min" kåk skulle skatta till förgängelsen var jag på besök i Sandviken. Jag tog mig upp i den lägenhet jag hade bott i som grabb. Det var förvånansvärt små boendeytor. "Kallrummet" längst bort som hade varit mitt rum måste ha varit bara 3-4 kvm. Den enkla förklaringen till varför rummet hette så var att det helt saknade värmekälla. På vintern flyttade jag in till värmen i köket. Jag tog mig vidare upp på vinden. Gick runt och mindes. Såg att något stack fram under en trasig tapet i ett de av tomma vindsutrymmena. Det var en gammal dagstidning. Arbetarbladet daterad 3:e februari 1912. Började intresserat bläddra i tidningen. Då jag kom till annonssidorna hajade jag till. Där såg jag två annonser om Hvita Stjernliniens (White Star Line) stoltheter Olympic och Titanic som skulle avsegla till Amerika senare under våren. "Världens ojämförligt största ångfartyg" stod det. Avfärden från Southampton var den 10:e april och katastrofen skedde fem dagar senare. Man brukar ju tala om historiens vingslag och detta ögonblick i mitt liv var nog ett av de mest unika av dem. Har fortfarande de multnande bladen kvar och brukar ta fram dem någon gång och minnas tillbaka.

Seegatan 17, senare nr 19, ca 1914. Här växte jag upp mellan åren 1933-1953. I fönstret uppe till vänster syns farmor Maria. Här bodde familjen C J Mellgren 1901-1953. I mitten står farfar Carl och barnen Helga, Inga, Sigrid och John. Till höger snett bakom farfar  återfinns "Lenas-Pelle" Persson  med sin stora familj. På framsidan till vänster bodde under 30-talet fotbollsliraren Arne "Hodde" Hodin. Seegatan 17, ca 1915. Till höger står mina fastrar Sigrid, Helga och Inga Mellgren. På baksidan till vänster bodde den ökände bruksprofilen "Krom-David". "Kallrummet" låg bakom mittenfönstret i övervåningen.
Detta fotografi är taget ca 1915. Motivet är en av hyreskasernerna på Valhallavägen närmast "Åkern".Här bodde under början/mitten av 1900-talet bl a familjerna Nordstrand, Hillström, Berg, Östlund, Aspengren, Dahlström och Sjödin (Författaren Stig Sjödins föräldrar med barn). Skolköksmiljö omkring 1914. Längst till vänster står min faster Helga.
Exteriör och interiör från AB Svensk Rakklinga i Gävle. Fotona tagna uppskattningsvis år 1927. Mina fastrar Inga och Sigrid jobbade där och finns med på båda fotona. På högra fotot sitter Inga som nr 4 till höger och Sigrid nr 10 till höger.I denna arbetsmiljö florerade tuberkulosen. Sigrid drabbades av TBC och gick bort i lungsot år 1932, endast 26 år gammal.

Fortsättning på sidan 2...